De Groene Pluim 2014

Zeg zwarte stern en je zegt Leen Heemskerk. Leen zet zich, samen met de werkgroep zwarte stern, al jarenlang in voor dit prachtige vogeltje dat onze volle aandacht verdient.

Leen telt, puzzelt en rekent continu aan het aantal zwarte sterns, het aantal broedparen, het aantal eieren dat gelegd wordt en uitkomt en het aantal kuikens dat uiteindelijk groot wordt gebracht. Daarnaast zorgt Leen ervoor dat er jaarlijks vlotjes worden gelegd waarop de zwarte sterns kunnen broeden.

De projectgroep zwarte stern is één van de drie werkgroepen die deel uitmaken van de Agrarische Natuurvereniging “De Utrechtse Venen”. Het werkgebied van de vereniging is gelegen in de noordwesthoek van de provincie tussen de Oude Rijn, de Vecht en de veenriviertjes de Waver en de Kromme Mijdrecht. Het doel is om de zwarte stern als weidevogel binnen het Utrechtse veenweidegebied duurzaam te behouden.

En dat doet de werkgroep door middel van het uitleggen van bovengenoemde vlotjes waarop de zwarte sterns hun nestjes kunnen maken maar ook door ervoor te zorgen dat er geen verstoring plaatsvindt bij de kolonies gedurende de broedtijd. Het klinkt simpel maar dat is het niet. Het vraagt heel veel tijd, geduld en liefde van heel veel vrijwilligers die, weer of geen weer, erop uittrekken om ervoor te zorgen dat vogelouders hun kuikens in rust en gezondheid kunnen (op)voeden.

Het laatste, zeer interessante rapport van de werkgroep vindt u op deze link: http://www.natuurgroepkockengen.nl/documents/2013/rest/ZwarteStern_JaarVerslag2012.pdf

En dat is de reden waarom De Groene Venen heeft besloten om, zonder voorbij te gaan aan de belangrijke inbreng van al die andere zwarte-stern-vrijwilligers, Leen Heemskerk De Groene Pluim 2014 toe te kennen!

Ook helpen met het beschermen van de natuur en ons landschap?

Wordt dan voor maar 5 euro per jaar lid en ondersteun ons voor behoud van de Vinkeveense Plassen en de veenweidegebieden.

Word lid