Met De Groene Venen naar De Biesbosch

Het museumeiland bij de Biesbosch heeft een vaste expositie waar je het ontstaan en alle menselijke activiteiten in het gebied kunt ontdekken. Het zoetwatergetijdengebied is ontstaan na de Elisabethsvloed van 1421. Daarna is een moerasachtig gebied ontstaan met veel menselijke activiteit. De vissers, rietsnijders, otterjagers, maar ook de verzetshelden en de arbeiders hebben allemaal een vaste plek op de tentoonstelling. Enorm is de steur van 2,5 meter die in één van de vitrinis te zien is. De film aan het begin geeft een mooi overzicht van alle opeenvolgende landschappen: van biezen naar riet, naar wilgenstobben (grienden) en naar de polders. Het werd steeds droger, met steeds een ander gebruik van de planten die er groeiden.

Na de lunch in museumcafé Biesonder klaarde het weer op en konden we buiten nog even kijken naar het schaalmodel van de Biesbosch waar je met schuifjes het water kunt sturen. Ook de daktuin, inclusief watertjes mét kikker werd bekeken.

Daarna was het tijd voor de rondvaart met een elektrisch schip dat stiekem toch veel herrie maakte (vooral de boegschroef). Zowel binnen als buiten konden we genieten van de zilverreigers, krakeenden, heel veel zwanen en... een visarend! Die gaf naast onze boot een showtje weg door in het water te duiken en er met een vis vandoor te gaan. We zagen het riet (dat heel hoog stond) en de glijbanen van de bevers. De gids vertelde over de Biesbosch, haar geschiedenis en de huidige invulling als natuur- en recreatiegebied.

Het was een fantastische excursie.


Ook helpen met het beschermen van de natuur en ons landschap?

Wordt dan voor maar 5 euro per jaar lid en ondersteun ons voor behoud van de Vinkeveense Plassen en de veenweidegebieden.

Word lid