DGV organiseert mooie Excursie naar de Marker Wadden

Door de aanleg van de eilanden in het Markermeer is en wordt door Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis bijzondere nieuwe natuur gecreëerd in het hart van Nederland. De Marker Wadden zijn opgebouwd uit het zand, klei en slib van het Markermeer.

Om half 10 stapten we op de Blue Amigo. Met deze snelle boot is het vanuit Lelystad maar een half uurtje varen naar het natuurgebied. Er was nog tijd voor een kopje koffie in het paviljoen ter plekke. Direct daarna zijn we in drie groepen op pad gegaan met de door ons geboekte (vrijwillige) gidsen van Natuurmonumenten. De gidsen vertelden ons enthousiast en uitgebreid over het ontstaan van het gebied, over wat er aan flora en fauna te zien is en ook over de toekomstplannen; er worden de komende jaren nog meer eilanden aangelegd. Overigens is ongeveer een derde van het gebied toegankelijk voor bezoekers, het grootste gedeelte wordt geheel met rust gelaten. Het wordt slechts bezocht door wetenschappers die onderzoek doen naar de ontwikkeling van de fauna en flora, zonder verstoring door de mens.

Het is ongelooflijk hoe snel dit gebied zich ontwikkelt en hoeveel fauna en flora er al te vinden is op en bij de Marker Wadden, zowel boven als onder water. De vegetatie groeit gestaag en daarmee wordt de biodiversiteit op het eiland steeds groter. Zelfs sommige bomen weten hun plek al te vinden, hoewel dit nauwlettend gemonitord wordt. Bomen zijn minder gewenst, omdat zij op termijn het moerasachtige karakter van het gebied aantasten.

Door de plek midden op het grote water van het Markermeer is het een interessante plek voor veel vogels. Sommigen komen om te broeden, maar er zijn ook veel doortrekkers, die het gebied aandoen om even uit te rusten of bij te tanken. We hebben vele vogelsoorten kunnen waarnemen, waaronder een aantal bijzondere exemplaren. Vogels die we gezien hebben zijn; de roestbruine casarca (een eendensoort, maar meer lijkend op een gans), waterral, baardmannetje, roerdomp, visdief, grutto, stern, meerkoet, waterhoen, watersnip, bergeend en zelfs een jagende visarend.

Na de rondleiding was er nog ruim de tijd voor eigen avontuur; de uitkijktoren beklimmen, een rondwandeling maken, het onderwaterleven bekijken in de onderwaterkijkhut, even uitrusten op een bankje of op het strand. Of om nog een laatste drankje te bestellen in het paviljoen. Om half 3 stapten we weer op de boot terug naar Lelystad.

Mede door het prachtige weer was het een zeer interessante en leuke excursie. We zijn dan ook erg verheugd dat zoveel van onze leden van deze mooie dag hebben kunnen genieten. Ben je nieuwsgierig geworden naar de Markerwadden? Dan is hier meer informatie te vinden.

Ook helpen met het beschermen van de natuur en ons landschap?

Wordt dan voor maar 5 euro per jaar lid en ondersteun ons voor behoud van de Vinkeveense Plassen en de veenweidegebieden.

Word lid